Shrusko

Kopica novih skled

O skledah bi lahko razglabljala kar nekaj časa, a tehnične podrobnosti glede izdelave prihraniva za kdaj drugič. Tokrat zgolj prikaz ilustracij na devetih skledah za solato in par nepovezanih misli.

Sklede so najbolj osnovna lončarska oblika, ki ima kljub podobnosti s skodeličastimi oblikami povsem drug značaj. S široko odprto obliko so sklede precej bolj ekstrovertirane kot njihove zadržane sorodnice skodelice, ki razgrinjajo le svojo zunanjo podobo, za vpogled v notranjost pa je potrebno nekoliko bližje srečanje. Sklede se na mizi izpostavljajo; odpirajo navzgor in na pogled ponujajo veliko površino vsem zbranim za mizo.

Poslikava večjih površin je  nekoliko drugačna kot delo z manjšimi skodelicami. Malih ilustracij ne moreš zgolj povečati ob upodabljanju na skledi, zato Nina vsako skledo ilustrira nekoliko drugače, glede na njeno obliko in trenutni navdih.

Ilustracija naj bi smiselno povezala dno, plašč in rob sklede, pa tudi zunanjost. Sklede na fotografijah imajo jasen poudarek na notranjosti, kjer je glavna ilustracija, ki jo zaključuje rob sklede, kar naju malo spominja pogled v nočno nebo in horizont. Za vizualizacijo je nujne kar nekaj domišljije, prav pride tudi velika skleda temne notranjosti, ki si jo poveznemo na glavo in si predstavljamo, da je prišla noč.

Nina sklede najpogosteje ilustrira z vejicami in plodovi šipka, s cvetovi spominčic, z lilijami, z bezgovimi jagodami, z divjimi jagodami, jerebiko.

Rastlinski motivi lepo zaključijo obliko sklede, že na sprehodu okrog hiše pa vsak dan ponuja druge motive.