Image Alt

O Shrusko

NINA IN JOŠT

Sva Nina in Jošt. Skupaj preživiva neizmerljive količine ur, saj se večino dela lotiva s skupnimi močmi. Vseeno pa velja, da je večina ilustracij izpod rok Nininih prstov, večino na vretenu nastalih zadev pa naredi Jošt. Živiva sredi dolenjskih gozdov in sva radovedna osebka, ki ju po malem zanima vse. S keramiko se preživljava od leta 2015, ko sva prvič izdelala skodelice pod imenom shrusko.

DVA PARA ROK

Keramika Shrusko je kolekcija, ki nastane izpod rok Nine Mrđenović in Jošta Bukovca. Posebnost so najine ilustracije, prek katerih na skodelice zaide življenje z vaških travnikov in obširnih gozdov najine okolice. Blizu so nama slikanice, stripi, ljudska umetnost in risanke v soboto zjutraj. Inspirirajo naju prazni gozdovi, polnočni zvoki, menjavanje letnih časov in spreminjanje vremena.

UPORABNO IN TRPEŽNO

Skodelice za kavo in čaj, desertni krožniki, pladnji, sklede za sadje in solato in drugo posodje je žgano na visoki temperaturi in s tem bolj trpežno. Pri temperaturi 1240 ºC postane keramika manj porozna ter bolj odporna proti krušenju in temperaturnim spremembam. Najine izdelke lahko brez skrbi uporabljate dolga leta, tudi ob strojnemu pomivanju ali uporabi v pečici.

POČASI IN ZMERNO

Najina glavna tehnika je uporaba valjanih plošč, ki jih razvaljava iz mokre gline. Sestavljanje takšnih skodelic je podobno krojenju oblačil in zahteva nekaj več potrpežljivosti, a izdelki imajo izrazit značaj ročno narejenega dela. Pri delu uporabljava gline različnih barv, vse pa so namenjene žganju na temperaturah, višjih od 1200 ºC.