Pogosta vprašanja

NAROČANJE

Kako naročim izdelek?

Izbrani izdelek dodate v nakupovalni seznam s klikom na gumb »Dodaj v košarico«.  Tam lahko izbrane izdelke pregledate oziroma določite želeno količino, nato pa nakup zaključite z gumbom »Zaključi nakup.« V nadaljevanju izberete način plačila in naslov za dostavo, po oddaji naročila pa na vaš elektronski naslov prejmete obvestilo o nakupu, ki vam služi kot potrdilo, da so izdelki naročeni.

Zakaj prejeti izdelek ni čisto enak kot ta na fotografiji?

Najina celotne kolekcija je izdelana in poslikana ročno. Trudiva se, da fotografija izdelka v spletni trgovini kar najbolje zastopa celotno serijo izdelkov, a določene razlike so kljub temu možne. Če se vam zdi, da izdelek preveč odstopa od vaših pričakovanj, nama lahko to sporočite in ga v roku štirinajstih dni vrnete. Povrnila vam bova kupnino.

Ali lahko prejeto pošiljko vrnem?

V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov lahko prejeto naročilo vrnete brez utemeljitve in dodatnih stroškov. O odstopu od pogodbe naju morate preko elektronske pošte posta@shrusko.si obvestiti v štirinajstih dneh od prejema pošiljke, pogoj za vračilo je, da izdelki niso bili poškodovani ali uporabljeni. Izdelki morajo biti vrnjeni v originalni embalaži, priporočeno in brez odkupnine. Stroške povratne poštnine krijete vi. Znesek nakupa vam bova vrnila na vaš bančni račun po prejemu vrnjene pošiljke.

Ali je možna izdelava izdelkov po naročilu?

Ne, trenutno ne izdelujeva izdelkov po naročilu.

Kakšna je cena dostave?

Cena dostave v Sloveniji je odvisna od teže naročila. Za manjše izdelke (broške in žličke) je dostava 2,40 €, poštnina pri večjih izdelkih pa znaša 4,40 €. V vsakem primeru velja, da je poštnina za kupca iz Slovenije brezplačna, v kolikor vsota naročila preseže 100,00 €.

Ali lahko kupim skodelico, vi pa jo pošljete prijatelju v tujino s posvetilom?

Seveda. V postopku nakupa morate označiti, da je prejemnikov naslov drugačen od plačnika računa. Obračunala bova poštnino za tujino, račun poslala vam, paket s posvetilom pa prijatelju. Enako velja tudi za naslove v Sloveniji.

Kdaj dobim naročilo?

Če so vsi naročeni izdelki na zalogi, bova naročilo obdelala najkasneje naslednji delovni dan. Pošiljke potujejo po Sloveniji največ tri delovne dni, najpogosteje pa prispejo že dan ali dva po oddaji.

Kdo dostavlja pošiljke?

Za dostavo pošiljk sodelujeva s Pošto Slovenije. Tudi za dostavo v tujino se poslužujeva tega načina, lahko pa se kupec v postopku nakupa odloči tudi za pošiljanje preko kurirskih služb. Pri pošiljanju v tujino je ta opcija hitrejša, a bistveno dražja.

Kako plačam?

Ponujava možnost z nakazilom na TRR in plačilo s storitvijo Pay Pal, ki omogoča tudi plačilo s kreditno kartico.

Ali lahko izdelke osebno prevzamem na vašem naslovu?

Lahko. To možnost izberete v zaključku nakupa kot možnost dostave. Poštnina v tem primeru ne bo obračunana, glede prevzema pa naju obvezno kontaktirajte.

Prejel sem poškodovano pošiljko. Kaj lahko storim?

Najbolje je, če vidno poškodovanega paketa sploh ne sprejmete in naju takoj obvestite o nastali situaciji. Če ste pošiljko že sprejeli in podpisali dokumente, naredite nekaj fotografij paketa pred in po odpiranju, po možnosti v prisotnosti poštnega uslužbenca, ki bo izpolnil zapisnik o poškodovani pošiljki. Poškodovane izdelke vam bova zamenjala ali vrnila celotno kupnino, vendar pa sva brez fotografij in zapisnika o poškodovani pošiljki brez možnosti, da nama pošta izplača odškodnino za nastalo škodo. Dostavne službe in pošte imajo utečen postopek reklamacij, zato je najlažje da sledite njihovem postopku glede dokumentiranja situacije. Kontaktirajte naju preko posta@shrusko.si in pomagala vam bova glede nejasnosti.

IZDELAVA

Koliko časa traja izdelava?

Od mokre gline do uporabnega izdelka minejo približno trije tedni. Pri nastajanju gre skodelica skozi več faz izdelave in okraševanja, k temu pa moramo prišteti še čas, potreben za sušenje, žganje in ohlajanje. Pri delovnem procesu sva pozorna tudi na to, da vedno žgeva v celoti zapolnjene peči, da je poraba energije bolj racionalna. Postopek je dolgotrajen, a tako se ustvarijo trajni izdelki, ki so ob primerni večni.

Zakaj imajo nekateri večji izdelki nižjo ceno od majhnih?

Velikost izdelkov, pa tudi morebitne ročke, tačke ali tip ilustracije ni vedno dober način za določanje njihove cene. Večji izdelki imajo običajno višjo ceno, saj je ravnanje z njimi zahtevnejše, v peči pa zavzamejo veliko prostora. Ni pa to pravilo – v fazi izdelave so lahko posebno občutljivi tudi drobni izdelki, pri katerih ceno določa tudi velikost serije. Trudiva se, da je končna cena kompromis med vloženim časom in materialom, pričakovanju kupcev in namenom uporabe.

Kakšno peč imata?

Za žganje uporabljava dve peči na elektriko. Najina glavna peč ima kapaciteto 150 litrov in je namenjena za redno produkcijo. Prostornina druge peči je okrog 30 litrov in je namenjena testnim serijam, preizkusom barv in podobnim eksperimentom. Delovanje peči nadzoruje elektronika, ki uravnava žganje do 1240o  C.

UPORABA

Kaj je kamenina?

Kamenina (ang. Stoneware, nem. Steinzeug) je vrsta keramike. Izdelana je iz posebne gline, ki jo lahko žgemo na temperaturah nad 1200o C. Kot primer – tradicionalna slovenska keramika iz rdeče gline je žgana na 1050o C, porcelan pa na 1300o C Visokotemperaturna kamenina ima posebne lastnosti – odporna je na mehanske in kemične vplive, ima nizko poroznost in skoraj ne vpija vode. Takšni izdelki so trdni, odporni na krušenje, na otip pa bolj kompaktni.

Ali lahko perem skodelice v pomivalnem stroju?

Izdelke shrusko lahko perete v pomivalnem stroju. Tudi dolgoletno strojno pomivanje ne bo vplivalo na barvo, površino ali uporabnost izdelka. Vseeno pa bi za najljubše kose keramike svetovala ročno pomivanje, saj je na ta način manj možnosti za kakšen zlomljen ročaj.

Ali lahko izdelke uporabljam v pečici?

Lahko. Ker so vsi izdelki shrusko izdelani iz visokotemperaturne gline, jih lahko brez posebnih priprav uporabljate za peko in pogrevanje v navadni ali mikrovalovni pečici. Lahko jih uporabite kot pekač ali podlago za pečenje. Odsvetujemo zgolj uporabo v krušni peči, kjer lahko zaradi neenakomerne razporeditve temperature pride do poškodb.

Ali so glazure škodljive zdravju?

Vse barve in glazure so primerne za stik z živili, kar dokazujejo pripadajoči tehnični oziroma varnostni listi ter ustrezna testiranja. Glazure so zdravju škodljive v surovem, prašnem stanju. Po žganju se te snovi neločljivo vežejo v steklu podobno površino glazure, ki ni občutljiva na staranje, na kisline, na baze in celo  vročino vse do 700o C.